
 
 

 
Safety Harnesses and School Buses 

 
 
During the 2001 Annual Conference of the National Association of State Directors of Pupil 
Transportation Services, discussions were held with representatives of the National Highway 
Traffic Safety Administration (NHTSA) on whether a safety harness (which is also known as 
a restraining harness, vest, or positioning vest/harness) can comply with all applicable federal 
regulations and can be safely used on school buses.  As a result of those discussions, the State 
Directors Association is providing the following information to its members in an effort to 
clarify the issues and provide guidance on the safe transportation of children who weigh 50 
pounds or less in school buses. 
 
The Issue: 
 
Section 5.3.1 of Federal Motor Vehicle Safety Standard (FMVSS) No. 213, “Child Restraint 
Systems” states: “Except for components designed to attach to a child restraint 
anchorage system, each add-on child restraint system shall not have any means designed 
for attaching the system to a vehicle seat cushion or vehicle seat back and any 
component (except belts) that is designed to be inserted between the vehicle seat cushion 
and vehicle seat back.” Thus, any safety harness (a.k.a. restraining harness, vest, positioning 
vest/harness) that is secured to a school bus bench seat back solely by means of a webbing 
wrap (a.k.a. cam-rap, adjusting strap, cam-harness) would not comply with this aspect of 
FMVSS No. 213. 
 
As explained in an August 2001 Letter of Interpretation, NHTSA “adopted the prohibition 
against attaching child restraints to vehicle seat backs because the agency was concerned that 
a vehicle seat back would not be able to withstand the additional load on it from an attached 
child seat in a crash.”  The Letter of Interpretation was written in response to a request from a 
safety harness manufacturer that asked whether the device was subject to the requirements of 
FMVSS No. 213. 
 
Crash tests performed by NHTSA using pre-school age size dummies in school bus seats 
show children that weigh 40 pounds or less are safest when transported in child safety 
restraint systems which meet FMVSS No. 213, and are correctly attached to the seat through 
the use of the available belt and/or child seat anchorage systems in the vehicle.  While 
FMVSS No. 213 applies to child safety restraint systems that are designed for children who 
weigh 50 pounds or less, the NHTSA crash testing has only been done on test dummies up to 
40 pounds. 
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Background Data / Facts: 
 
  

� A “child restraint system”, as defined in FMVSS No. 213, “means any device except 
Type I or Type II seat belts, designed for use in a motor vehicle or aircraft to restrain, 
seat, or position children who weigh 50 pounds or less.”  

 
� A “child safety restraint system,” as defined in NHTSA’s Guideline for the Safe 

Transportation of Pre-school age Children in School Buses, means “any device 
(except a passenger system lap seat belt or lap/shoulder seat belt), designed for use in 
a motor vehicle to restrain, seat, or position a child who weighs less than 50 pounds.” 

 
� A safety harness (a.k.a. restraining harness, vest, positioning vest/harness) designed 

for a passenger who weights 50 pounds or less is considered a “child restraint system” 
by NHTSA.  
 

� A safety harness that incorporates a webbing wrap (a.k.a. cam-rap, adjusting strap, 
cam-harness) would not comply with Section 5.3.1 of FMVSS No. 213. 

 
� A safety harness that is designed to be secured to the school bus seat by means of lap 

belts attached to the loading bar of a lap belt-ready seat and a top tether may comply 
with FMVSS No. 213. 

 
� If a student’s Individual Education Plan calls for or requires the use of a restraint 

system, such as a restraining harness, vest, or positioning vest/harness, that does not 
comply with all of the requirements of FMVSS No. 213, a conflict exists.  The 
requirements of an Individual Education Plan do not supersede or negate the 
requirements of FMVSS No. 213. 

 
� A child safety restraint system, which includes safety harnesses, is best secured when 

attached to a school bus seat meeting FMVSS No. 209, “Seat Belt Assemblies,” and 
FMVSS No. 210, “Seat Belt Assembly Anchorages,” or FMVSS No. 225, “Tether 
Anchorages and Child Restraint Anchorage Systems.” 

 
� Cost:  The amount of money involved is the actual difference in price between a child 

safety seat and a safety harness.  A “lap belt-ready” seat is needed to properly secure 
any child safety restraint system, including a safety harness.  Therefore, the cost of the 
“lap belt-ready” seat is not a factor. 
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Guidance: 
 

� Child safety restraint systems that meet the requirements of FMVSS No. 213 
should be the first choice when transporting children who weigh 50 pounds or less 
in any motor vehicle, including a school bus. 

 
� If a safety harness (a.k.a. restraining harness, vest, positioning vest/harness) is 

used, it should be certified by the manufacturer as meeting all of the FMVSS No. 
213 requirements, including those in Section 5.3.1.   

 
� Any safety harness is best secured to the school bus seat with a lap belt and top 

tether. The top tether should be secured to the loading bar [the metal structure 
where the lap belts are bolted to the seat frame] of a “lap belt-ready” seat frame.  
[See picture of lap belt-ready seat below.]  This can be accomplished by either 
directly attaching the tether to the loading bar or by attaching the tether to the lap 
belts on the seat, since those lap belts are attached to the loading bar.   

 
 

 
 

� The top tether should be secured to the loading bar on the seat behind the seat 
where the child is seated, not on the same seat that the child occupies.  The top 
tether is not to be wrapped around the seat back cushion.  [See pictures below.  
The top picture shows the tether hooked to a lap belt on a lap-belt ready seat.  The 
bottom picture has the seat bottom cushion moved forward in order to show the 
tether bolted directly to the loading bar.]  The seat behind the passenger restrained 
by the safety harness should remain unoccupied.   
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Additional Information: 
 

� NHTSA realizes that its August 2001 Letter of Interpretation conflicts with 
information that appears it its publication, “Proper Use of Child Safety Restraint 
Systems in School Buses.”  That publication received wide distribution and 
appears on NHTSA’s web site -- www.nhtsa.dot.gov.  That publication was 
prepared based on input from numerous sources, including the pupil transportation 
industry.  Currently, the publication states: 

 
Safety Vest –  

 
� Can be used with a lap belt and a strap (cam-wrap) that wraps around the 

back of the seat, to which the shoulder harness straps are hooked. The 
safety vest can also be used if no lap belt is present, in which case the vest 
is attached to the cam-wrap at the hips and shoulders 

 
� Use according to manufacturer’s instructions  

 
� Vest must be sized to child  

 
� Must be secured at shoulder and hips  

 
NHTSA may delete certain information about safety vests from that publication 
and will provide clarification on how such devices can be used safely.  The 
information in the first bullet may be changed to reflect the fact that a safety vest 
incorporating a cam-wrap does not comply with FMVSS No. 213. 

 
� In addition, NHTSA intends to review available information about real-world 

experiences (crashes and sudden driving maneuvers) with safety harnesses that are 
attached to the school bus seat solely by a webbing wrap (a.k.a. cam-wrap, 
adjusting strap, cam-harness).  If such a review provided information that indicated 
the devices did not present an unreasonable risk to motor vehicle safety, despite 
the fact that anchorage by a webbing wrap around the seat back cushion is in 
violation of FMVSS No. 213, the agency could decide to initiate a rulemaking 
action to consider amendments to FMVSS No. 213. 

 
� Consideration could also be given to the unique requirements that some children 

with disabilities posses that are not relevant to able-bodied students.  For example, 
some students with disabilities need devices to assist in keeping them seated 
upright on the bus seat.  There could be discussion on whether any risks associated 
with a safety harness that ensures the safe day-to-day transportation of a child with 
disabilities are offset by the potential safety risks posed by the device in a crash 
situation. 
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� It is important to remember that FMVSS No. 213, which was issued in 
1970, was initially developed with passenger motor vehicles in mind.  
There was little, if any, thought given to child safety restraint systems in 
school buses, primarily since the population of students riding in school 
buses in that era were older than children that need to be transported in 
child safety restraint systems.  

 
The requirements of Section 5.3.1 of FMVSS No. 213 apply to all motor 
vehicles, not just school buses. 
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